kunststofkozijnen

Ontdek hier de isolatie mogelijkheden met Kunststofkozijnen. 

Kunststofkozijnen voor een duurzame woning!

Table of Contents

Kunststofkozijnen

De groeiende wereldbevolking en de snelle verstedelijking hebben enorme eisen gesteld aan het energieverbruik en bijgevolg de CO2-uitstoot. Elektriciteitsopwekking, transport, de bouwsector en meerdere zware industrieën exploiteren enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen.

In veel landen is de bouwsector alleen al verantwoordelijk voor ongeveer veertig procent van het totale energieverbruik, en het verlagen van dit cijfer is van cruciaal belang om de doelstellingen van netto nul te halen.

Van de bouwelementen zijn ramen verantwoordelijk voor grote hoeveelheden warmteverlies vanwege het aanzienlijke verschil in hun warmtedoorlaatbaarheidswaarden in vergelijking met andere componenten. Omgekeerd, omdat zonne-energie door beglazing wordt overgedragen, kunnen ramen ook bijdragen aan verwarming.

Kozijnen vertegenwoordigen een kleine fractie van de totale oppervlakte van het gebouw, maar hebben door hun isolerende eigenschappen en materialen een potentieel grote impact op warmteverlies en dus energieverbruik. Over de hele wereld worden nog steeds veel slecht geïsoleerde kozijnen gebruikt, meestal gemaakt van aluminium. Aluminium heeft een veel hogere thermische geleidbaarheid dan kunststofkozijnen, wat de voorkeur heeft in moderne gebouwen.

Vanaf 2020 was 10,1% van alle raamkozijnen gemaakt van aluminium in Japan, waarbij composiet aluminium/PVC-kozijnen in 67,5% van alle toepassingen werden gebruikt. In 22,5% van alle toepassingen werden in hetzelfde jaar PVC-kozijnen gebruikt. In Europa en Amerika is het cijfer voor PVC-frames 50%. Er is dus aanzienlijke ruimte voor verbetering op de Japanse markt.

Studie naar kunststofkozijnen

De auteurs hebben vastgesteld dat, ondanks dat er een onderzoeksfocus is op het verbeteren van de thermische prestaties in raamkozijnen door de relevantie van warmteoverdracht te bestuderen, er een gebrek is aan studies op stadsniveau.

Sommige artikelen in de huidige literatuur hebben besparingen op warmteverlies en energieverbruik aangetoond als een effect van het gebruik van materialen met een lage geleidbaarheid voor raamkozijnen. Eén studie onderzocht het vervangen van aluminium kozijnen door composiet glasvezelversterkt PVC in een kantoorgebouw, wat een reductie van bijna 20% van het totale energieverbruik aantoonde.

Veel studies hebben zich echter gericht op afzonderlijke gebouwen en hebben de impact op stadsschaal over het hoofd gezien.

Dit onderzoek heeft drie hoofddoelen. Het doel is om de impact van kozijnmaterialen op het energieverbruik te identificeren, te kwantificeren hoe sterk geïsoleerde kozijnen die in nieuwe gebouwen op stadsschaal zijn geïnstalleerd bijdragen aan energiebesparingen, en te bespreken hoe het verbeteren van de thermische isolatie van kozijnen kan bijdragen aan nationale tegenmaatregelen om broeikasgassen te verminderen uitstoot.

Contact kunststofkozijnen